Δυσφαγία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Δυσφαγία (διαταραχές κατάποσης) είναι η δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή η εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης.

Η δυσφαγία είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές για τον ασθενή. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους.

Συνήθως οφείλεται σε προβλήματα θηλασμού (όταν αφορά βρέφη), εγκεφαλική παράλυση και μυϊκή δυστροφία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικό έμφρακτο επεισόδιο, άνοια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κάκωση του νωτιαίου μυελού, όγκοι και νεοπλάσματα, νόσος του Parkinson, νόσος κινητικού νευρώνος, σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και λόγω ηλικίας - 45% των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω εμφανίζει δυσφαγία.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η δυσφαγία οφείλεται κυρίως σε συγγενείς διαταραχές, ενώ στους ηλικιωμένους κυρίως στον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προκαλεί προβλήματα στις λειτουργίες της κατάποσης και άλλες νευρολογικές ασθένειες, που οδηγούν σε απώλεια συνείδησης κτλ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαταραχές κατάποσης μπορεί να συμβούν και αιφνίδια (μετά από ένα τροχαίο για παράδειγμα, τραύμα ή μετεγχειρητική επιπλοκή) και τότε απαιτείται άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της σίτισης (σίτιση με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία), για την επιβίωση του ασθενούς.

Τα κυριότερα αίτια δυσφαγίας:

  • Πρόβλημα θηλασμού σε βρέφη
  • Εγκεφαλική παράλυση και μυϊκή δυστροφία
  • Βλάβη του νευρικού συστήματος, όπως π.χ.: εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική κάκωση, βλάβη του νωτιαίου μυελού
  • Νόσος Parkinson , σκλήρυνση κατά πλάκας
    Η σωστή διάγνωση

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή – δυσφαγιολόγου είναι να αξιολογήσει και να εντοπίσει τα προβλήματα κατάποσης του ασθενούς.

Στη συνέχεια να προσαρμόσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα, με απώτερο στόχο την ασφαλή και ποιοτική σίτισή του. Πολλές φορές απαιτούνται και διαγνωστικές εξετάσεις για τον μηχανισμό της κατάποσης (βιντεο- απεικονιστική εξέταση) με σκοπό να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει δυσφαγία, σε ποιο στάδιο και με ποιά σύσταση τροφών.

Στη συνέχεια θα προβεί ο λογοθεραπευτής, ο φυσικοθεραπευτής και ο εργοθεραπευτής στη κατάλληλη παρέμβαση με στόχο την ασφαλή σίτιση του ατόμου.

Το Ελληνικό Κέντρο Vojta είναι εξειδικευμένο σε θέματα αντιμετώπισης της δυσφαγίας και με την επιστημονική μας ομάδα θα είστε ασφαλής όχι μόνο για την διάγνωση αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Please follow and like us:
fb-share-icon